атински


атински
Athenian
* * *
атѝнски,
прил., -а, -о, -и Athenian.
* * *
Athenian
* * *
Athenian

Български-английски речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Дракон — (грч. Drakon) атински законодавец од 7. век пр. н. е. чии закони не можеле да се одржат поради претераната строгост ( пишувани со крв ) …   Macedonian dictionary

  • Егеј — (грч. Aigeos) мит. во старогрчката митологија: атински крал, татко на Тезеј, кога Тезеј, откако го убил Минотаур на Крит, враќајќи се дома, заборавил да ги замени црните платна на бродот со бели, што, според претходниот договор, би било знак дека …   Macedonian dictionary

  • Солон — (грч.) еден од седумте мудреци на стариот свет и атински законодавец (7. 6. век пр. н. е.) …   Macedonian dictionary

  • зевгит — (грч. zeugos јарем) 1. според уставот на Солон, назив за атински граѓанин од трет ред (кој имал само еден ѕевгар волови) 2. другар во борбен ред, соборец …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.